Edi Simcic
Edi Simcic
De wijnkelder groeide met hem mee en draagt nog steeds zijn naam. Eén motief, één credo: goed doen wat je ook doet. De natuur zelf spreekt tot degene die haar kan horen. Toen de jaren van tijd doorbrengen met wijngaarden en druiven gevoelens met zekerheid en schattingen met betrouwbaarheid opleverden, waren voorspellingen niet langer moeilijk. Veranderingen zijn de enige constante op dit pad van generatie op generatie: mijn zoon Aleks is mijn beste partner.
Het verhaal van wijn wordt bedacht, ontrafeld en veredeld door de wijnstok zelf. Het karakter van een wijnoogst wordt gevormd tijdens de bloei en rijping; onvoorspelbaar en nooit beïnvloed door precies dezelfde verhoudingen van de vriendelijkheid van de zon en de woede van de storm. Op zijn natuurlijke weg naar de wijnkelder zijn onze zorg en ons werk een steun voor de wijnstok om het beste te geven dat voor de druiven bedoeld was. Daarna rusten onze wijnen enkel in hun kelder. We moeten ze laten zijn, zodat ze die vintage kwaliteit worden die de basis vormt van onze wijnstijl.
Edi Simcic Pinot Grigio
Samen produceren ze een klein aantal ambachtelijke wijnen met traditionele methoden zoals langdurige rijping in grote eikenhouten vaten. Sivi Pinot is de Sloveense naam voor Pinot Gris en de Simcics maken die van hen in een unieke stijl met veel frisheid en elegantie. De druiven worden bij optimale rijpheid geoogst, terwijl er nog voldoende zuren zijn om het evenwicht in de afgewerkte wijn te waarborgen. Na de gisting rijpt de jonge wijn 10 maanden in eiken vaten om complexiteit en body toe te voegen.
Het resultaat is een rijke en stijlvolle Pinot Gris die barst van het rijpe tropische fruit en hints van rook, eiken en geroosterde hazelnoten door de eiken rijping. Dit gedurfde, volle smaakprofiel maakt het een geweldige match voor allerlei keukens, van risotto's en romige kipgerechten tot gnocchi en lasagne.
Edi Simcic Chardonnay
Deze sublieme Chardonnay laat het volledige potentieel van dit hooggewaardeerde Sloveense wijngebied zien, met rijkdom en complexiteit die perfect in balans zijn met frisheid en elegantie. Het fruit is afkomstig van de beste wijnstokken van het domein en de jonge wijn rijpt 10 maanden in kleine eiken vaten om body en intensiteit toe te voegen aan het totale smaakprofiel.
Op de neus zijn er verleidelijke hints van karamel, tropisch fruit, houtrook en vanille, terwijl de eerste slok een volle body en heldere fruitsmaken onthult die in toom worden gehouden door een levendige zuurgraad. De goed gedefinieerde structuur maakt dit een goede kandidaat om verder te bewaren, hoewel hij ook uitstekend combineert met gerechten met een sterke smaak, zoals gegrilde octopus en kip in een rijke, romige saus.
Edi Simcic Malvasia
Intrigerende Sloveense wijn van een druif die meestal niet zo intrigerend is: de Malvasia. Bij Edi Simcis weten ze daar een wijn van hoge kwaliteit van te persen. Gefermenteerd én gerijpt in eikenhouten barriques.
Ruikt naar lavendel en vlierbloesem. Dikkig sap met flinke houtrijping. Fruit van de kruisbes en wilde perzik. Amandelbitters. Z'n mooie zuren bieden een goed tegenwicht aan de houtrijping en geven de wijn een fijne spanning. De eerste drie jaren na de oogst is karaffen een goed idee.
Edi Simcic Rebula
Hun Ribolla Gialla, of Rebula zoals hij in Slovenië wordt genoemd, is Edi's poging om de wereld te laten zien dat van deze bescheiden druivensoort heerlijke en complexe wijnen kunnen worden gemaakt. Gewoonlijk wordt hij gebruikt voor alledaagse wijnen, maar dit exemplaar is gemaakt van de allerbeste druiven, met de hand geselecteerd uit 25-35 jaar oude wijnstokken. De jonge wijn rijpt 12 maanden in gebruikte en nieuwe eiken vaten, gevolgd door nog eens 6 maanden in de fles om een rijke, goed afgeronde witte wijn te maken met een goed bewaarpotentieel.
In de neus zijn er intense tonen van perzik, lychees en ander tropisch fruit, terwijl de eerste slok een medium body, soepele textuur en hints van steenachtige mineraliteit onthult, in evenwicht gehouden door een verfrissende zuurgraad. Een geweldige wijn om te combineren met romige vis- of kipgerechten, kazen en risotto's.
Edi Simcic Sauvignon
Het duo produceert een breed scala aan wijnen van zowel lokale als internationale druivenrassen, waaronder deze complexe Sauvignon Blanc die is gemaakt in een rijke, geconcentreerde stijl. De jonge wijn is 10 maanden op eikenhout gerijpt om complexiteit en een rijke, romige textuur toe te voegen, waardoor hij de komende jaren sierlijk ouder zal worden.
De neus opent met intense tonen van ananas, abrikozen en houtrook van de eikenhouten rijping, terwijl de eerste slok een royale volle body, romige textuur en zachte tannines van het vat onthult. Door de heldere fruitsmaken en de verfrissende zuurgraad past deze wijn uitstekend bij rijke gerechten zoals verse pasta geserveerd met zwarte truffel en een romige saus of zelfs gegrilde octopus.
Edi Simcic Tokata
De Italianen uit Friuli maakten tot enkele jaren geleden nog wijn van de 'Tocai' druif. Dat was tegen het zere been van de Hongaren, die al eeuwen wijn maken in de bijna gelijknamige regio Tokaj. Daarom spreken de Italianen tegenwoordig van de Friulano druif. De Slovenen net over de grens weten blijkbaar van niets, want op deze fles staat gewoon Tokata.
Dit is een op hout gefermenteerd en gerijpte versie met de ziltigheid van de nabij gelegen Adriatische Zee. Stevig en romig. Mineraal en met veel breedte. Een echte eetwijn die nog best een paar jaar kan liggen. Maar niet in de kelder van mijnheer Orbán.
Edi Simcic Triton Lex
Dit karaktervolle wit is een mengsel van zowel internationale als lokale druivenrassen, met Chardonnay, Sauvignon Blanc, Ribolla Gialla toegevoegd in gelijke delen. Het fruit is zorgvuldig geselecteerd om een intense en complexe wijn te maken, waarbij de Chardonnay en Sauvignon Blanc voor kracht en smaakdiepte zorgen. De Ribolla Gialla voegt een vleugje frisheid en elegantie toe aan de blend, maakt hem toegankelijker en voegt een subtiel vleugje mineraliteit toe.
De neus opent met krachtig tropisch fruit en hints van geroosterd eikenhout en kruiden, terwijl de eerste slok een soepele textuur, een gemiddelde body en een goed gedefinieerde structuur onthult. Dit is een geweldige wijn om te combineren met rijke gerechten zoals romige risotto's, gebraden kip of zelfs lamsvlees.
Edi Simcic Triton
Dit karaktervolle wit is een mengsel van zowel internationale als lokale druivenrassen, met Chardonnay, Sauvignon Blanc, Ribolla Gialla toegevoegd in gelijke delen. Het fruit is zorgvuldig geselecteerd om een intense en complexe wijn te maken, waarbij de Chardonnay en Sauvignon Blanc voor kracht en smaakdiepte zorgen. De Ribolla Gialla voegt een vleugje frisheid en elegantie toe aan de blend, maakt hem toegankelijker en voegt een subtiel vleugje mineraliteit toe.
De neus opent met krachtig tropisch fruit en hints van geroosterd eikenhout en kruiden, terwijl de eerste slok een soepele textuur, een gemiddelde body en een goed gedefinieerde structuur onthult. Dit is een geweldige wijn om te combineren met rijke gerechten zoals romige risotto's, gebraden kip of zelfs lamsvlees.
Edi Simcic Fojana Rebula
De Fojana rebula komt van meer dan 35 jaar oude wijngaarden, gelegen op zuidelijke en zuidoostelijke locaties, de vloer is een wasserij.
De gisting en rijping duren 10 maanden in barriques, maar voordat het op de markt kwam, rijpte het nog een jaar op fles.
Het is een diepere goudgele kleur, ingetogen bloemen, behoorlijk geurig voor een rebula maar zeker niet te veel. De tonen zijn verweven met karamel, droog gras, gedroogde kruiden.
De smaak is intens, de olie werkt, ondanks de volledige rijpheid van de druiven, rustig en rijk.
Edi Simcic Fojana Sauvignon
De Single Vinyard-lijn is de premiumlijn van wijnmakerij Edi Simcic. Zoals de naam al doet vermoeden groeien de wijnstokken samen op de beste locatie. De Sauvignon-wijnstokken hebben een noordelijke ligging in de Fojana-locatie met een dichtere bodemstructuur, bakstenen gemengd met klei. Perfect voor Sauvignon, een iets koelere wijngaard door de invloed van de noordenwind. Voldoende water, nooit stress tijdens droogteperiodes.
Fruitige aroma's van kruisbessen in de neus, gecombineerd met exotische tonen van mango, kiwi en witte perzik. Plus de geur van vers gemaaid gras. Zeer goed gestructureerd in de mond, aangename tannines, rokerige aroma's en een boeiend volume. De zoute mineraliteit zorgt voor een uitstekend, harmonieus evenwicht.
Edi Simcic Fojana Chardonnay
De Fojana Chardonnay Single Vinyard van Edi Simcic is een onderscheidende single-vineyard wijn, gekenmerkt door het terroir van de wijnstreek Goriska Brda in Slovenië en rijping in barriques. De druiven komen uitsluitend van de uitstekende Fojana-locatie, wat de witte wijn een eigen karakter geeft.
Opvallende gouden kleur in het glas en aroma's van steenfruit, tropisch fruit zoals ananas, mango en banaan en karamel. Een waar festival van smaken, begeleid door minerale tonen van het terroir.
In de mond is hij ruim, romig en heeft hij een geweldige structuur. De Fojana Chardonnay behoudt precies de balans tussen alcohol, fruit, zuurgraad en mineralen. De afdronk is lang en onderstreept de klasse van deze Chardonnay uit Slovenië.
Edi Simcic Kozana Chardonnay
De wijn hiervoor komt van slechts één wijngaard. Deze is in Kozana, in een noordwestelijke positie, zonnig maar winderiger. Na de oogst en gecontroleerde fermentatie, rijpt de wijn ongeveer 24 maanden in barrique vaten.
Diepere goudgele kleur, het boeket is fruitig, weelderig, ondersteund door duidelijke tonen van rijping in hout. In de mond wordt de weelde onmiddellijk herhaald, met een olieachtige textuur, fruitige aroma's van rijpe perzik, lichte rook en karamel. Helder, elegant rijk met een lange aanhoudende nasmaak.
Edi Simcic Kozana Savignon
Sauvignon Kozana komt van een oudere wijngaard, een iets koudere wijngaard op de noordelijke locatie, gemengd met klei.
De gisting en rijping duren 10 maanden in barriquevaten.
Het is diep goudgeel van kleur, meer intense schreeuwende bloemen. Het doet denken aan kruisbessen, hooi rijpe tomaten. Olie texturen, gematigde zuren prachtig in balans. Al met al is het verweven met fijne discrete tonen van rijping in een eikenhouten vat.
Edi Simcic Duet lex
Edi en Aleks Simcic hanteren een gedurfde maar traditionele benadering van het wijnmaken, waarbij zowel hun rode als hun witte wijnen langdurig op eikenhout rijpen en op eikenhout fermenteren. Hun Duet Lex is een pittige Bordeaux-stijl blend samengesteld uit Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Merlot. De jonge wijn wordt tot 42 maanden in nieuwe eiken vaten gerijpt om een intense en gelaagde stijl te creëren met rijke fruitsmaken gekruid met bakkruiden en geroosterde noten van het rijpingsproces.
Cassis, rokerige tabak en kruiden uit een sigarenkistje bepalen de neus, terwijl de eerste slok een royale volle body onthult, zachte tannines en een gedefinieerde structuur die goed zal reageren op langere rijping in de kelder. De complexe lagen van donker fruit, kruiden en aardse hints zullen zich in de loop der tijd blijven ontwikkelen en komen het best tot hun recht als je de fles een uur voordat je de wijn wilt serveren opent en decanteert.
Edi Simcic Duet
Duet werd geïnspireerd door het tweeledige concept om een wijn te maken die zowel iets bevredigends biedt om te drinken als aantrekkelijk is voor echte wijnkenners. De wijn is samengesteld uit de klassieke Bordeaux rassen Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en rijpte 24-30 maanden in eikenhouten vaten om extra complexiteit en smaakdiepte toe te voegen.
Het resultaat is een kruidige, volle rode wijn die barst van de rijke aroma's van zwarte bessen, zwarte kersen en bessen, gekruid met hints van sigarendooskruiden, zoethout en gedroogde kruiden. De eerste slok onthult een goed ontwikkelde structuur en soepele tannines die de komende ongeveer acht jaar sierlijk zullen reageren op een langere kelder. Het gedurfde smaakprofiel maakt dit een uitstekende partner voor rood vlees, wild en stevige pastagerechten.
Edi Simcic Kolos